dinsdag 7 mei 2013

U bevindt zich overal.

Geen beter hulpmiddel voor een zomers potje verdwalen dan de plattegrond.

De beginnende verdwaler is misschien wat sceptisch, denkt: 'een goede plattegrond is prijzig', vindt het voldoende bij zijn eerste verdwaalpogingen alleen plattegronden in bushokjes en metro's te gebruiken, of overmoediger nog, het zonder plattegrond te proberen.

Deze scepticus komt bedrogen uit. Van verdwalen is geen sprake, en steeds zal hij weer op de verwachte tijd op de verwachte plek aankomen, met alle te verwachten frustraties van dien.
Voor een goed onderlegde verdwaling is een degelijke plattegrond van het allergrootste belang, zal ook onze scepticus op den duur niet kunnen ontkennen. 'De nuances', zal hij denken, 'de nuances.'

Met een plattegrond van goede kwaliteit kun je met een beetje oefening je hele wereldbeeld een kwartslag laten draaien door uit te zoeken waar op het papier je je bevindt, ten opzichte van, bijvoorbeeld, de plek waar je voor het laatst soep at.

Het rituele in- en uitvouwen van de plattegrond zal steeds makkelijker gaan, omdat je zult merken dat, hoe vaker je dit doet, hoe meer technieken je ervoor ontwikkelt. Uiteindelijk zul je in staat zijn je plattegrond op iedere denkbare manier op te vouwen: van traditionele harmonica techniek tot het meer exotische oprollen & inpakken, (een techniek die vermoedelijk stamt uit het oude Egypte).

De professionele verdwaler kan zelfs in de stad waar hij woont, op klaarlichte dag met de meest gedetailleerde plattegrond nog verdwalen. Maar dit niveau is slechts voor weinigen weggelegd.

Voor de Brakke Boeken tentoonstelling maakte ik mijn sjiekste boekje tot nu toe: verdwaalplattegrond 'U bevindt zich overal.' Twee teksten en twee tekeningen staan erin, en er zit een mooie kaft omheen. Er zijn er dertig van, dat moet genoeg zijn.
(en ja: ook te koop ook nog! kost 10. leuk om bijvoobeeld uit te stallen of in de auto te leggen, of op een tafel.)