vrijdag 24 maart 2017

Consequenties van leven onderwater.

De aantrekkingskracht van leven onderwater is groot en wijdverbreid. En dat is niet voor niets.
Het uitzicht is er prachtig en wijds. Zij die wel eens een zonsondergang onder water zagen weten dat deze zijn weerga niet kent. De stilte overweldigend, de zwaartekracht minder en daarmee pijnlijke voeten en spataderen ook.
 Je komt eindelijk eens toe aan jezelf.
Onder water komt iedereen toe aan zichzelf.

Maar als God had gewilt dat de mensen onderwater leefden, had hij ze wel vinnen en schubben gegeven, geen verschrompelend perzikhuidje. Sta dus stil bij de nadelen. Want die zijn er evengoed, zoals dat dikwijls bij voordelen het geval is.

Zo is het lastig je de plaatselijke cultuur eigen te maken. Het is een gesloten, lastig doordringbare gemeenschap met vele implicite regels en omgangsvormen. Het is bovendien erg moeilijk je verstaanbaar te maken, en omdat de anatomie van de bewoners onderwater afwijkt van de onze, stuit je bij gebarentaal eveneens op problemen.

De krant wordt zelden op tijd bezorgd, en is dan nog vaak onleesbaar. Dit geldt ook voor de rest van je post. Internetbereik is er nauwelijks, een digitale krant ontvangen per email kun je vergeten.

Daarbij is het openbaar vervoer er lang niet zo goed geregeld als hier. 
De auto is niet tegen het klimaat bestand en start vaak niet. In de winter koelt het erg af. De werkgelegenheid is er laag. Bij langdurig verblijf doet de zorgverzekeraar vaak moeilijk.

Wat veel mensen zich ook niet realiseren is dit: als je onderwater ben ben je onderwater. Je doet er goed aan je leven boven water volledig achter je te laten, alle banden te doorbreken.
Vrienden, met name mensen uit randstad die nu om de haverklap met je willen koffie-en, kroegen, thee-en, even gewoon gezellig bijpraten want al zo lang niet gezien en nu zijn ze zwanger en in verwachting en hebben honderd nieuwe banen en bovendien verwachten ze gezinsuitbreiding en een verhuizing en griep, die vrienden, komen zelden op bezoek.

Prima als je gaat, leuk voor je, moet je helemaal zelf weten, maar ik spreek uit ervaring en ik weet nog niet of ik langs kom en zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.